![](https://teknomaker.com.tr/wp-content/uploads/2021/05/dijital-tasarim-atolyeleri-1024x576.jpg)
Dijital tasarım, insanların bir bilgisayarda, tablette veya telefon ekranında görüntülediği ve etkileşim kurduğu içeriğin görünüşünü ve hissini ortaya çıkarma sürecidir.
Her şey hızla dijitalleşirken, sanatsal alışkanlıkların aynı kalması düşünülemezdi, değil mi? Günümüzde grafikten mimarlığa, karikatürden çeşitli mühendislik dallarına kadar birçok alanda yapılan çizimler, dijital ortamlara taşındı. Dijital çizim yapmak için sanatsal yeteneğin yanı sıra bu alanda kullanılan programlara da hâkim olmak gerekiyor.Dijital çizim işini hakkıyla yapmak niyetindeyseniz, mouse ve klavye, bir noktadan sonra yeterli gelmeyebilir.
Dijital tasarım, birkaç farklı görevi kapsayan bir terimdir. Evet, bu işlerin her biri tasarımı ve özellikle insanların web sitelerinde veya mobil uygulamalarında ekranlarında gördüklerini tasarlamayı içerir. Fakat bunlar için en yaygın “dijital tasarım” terimi kullanılır.
Grafik tasarım yani dijital tasarım programları içerisinde;
- Corel Draw
- Adobe Illustrator (Ai)
- Adobe InDesign
- Adobe Photoshop (Ps)
- 3DS Max
- Adobe Flash ve ActionScript
- Free Hand
- Adobe Dreamweawer
gibi programlar bulunmaktadır. Corel Draw, genellikle baskı yapmak için kullanılan bir program olsa da Adobe’nin programları
- Adobe Photoshop
- Adobe Illustrator
- Adobe Premier Pro
- Adobe After Effects
hemen hemen sektöründe tamamında hakim kılınan ve herkes tarafından bilinen programlardır. Dijital tasarım nedir sorusu içerisinde akıllara gelen firmalarda kuşkusuz yıllardır süre gelen Adobe’tur.
Kâğıt üzerinde kalemi tutuş açınız bile çizimi etkileyebilir. Bu tip etkileri mouse ile oluşturabilmek için ciddi bir deneyim gerektiği aşikâr. Grafik tabletlerin, dijital bir kâğıt olarak da tanımlayabileceğiniz ekranında dijital kalemler ile oldukça hassas çizimler yapılabilir. Bu ürünlerin, illüstrasyon ya da karakter tasarımı gibi zorlu çizimler için de son derece yararlı olduğunu söyleyebiliriz. Grafik tabletler, bu gibi sanatsal aktivitelerin yanı sıra teknik çizim işleri için de kullanılabilir. Günümüzde birçok mimar ya da mühendis, projelerini çizerken mouse yerine grafik tabletleri tercih etmektedir.
Grafik tableti ilk kez kullanmaya başlayanlar, bir süre alışmakta zorlanabilir. Bu durum, sanatçıların, çizimin görüneceği ekran yerine ellerine bakma ihtiyacı hissetmelerinden kaynaklanır. Çizim yaparken grafik tablete değil; bilgisayarın ekranın bakmak gerekir. Fakat, çokça pratik yaparak bu sorundan kurtulmak mümkündür. Zaten grafik tablete alışınca, büyük bir ihtimalle, çizim yaparken mouse kullanmayı zor ve yorucu bulmaya başlayacaksınız.
Bazı tabletlerde basınç hassasiyetinin yanı sıra kalem açısını algılama gibi özellikler de vardır. Bu tarz detaylar sayesinde dijital çizime yeni başlayanlar da temel ilkeleri kolaylıkla öğrenebilir. Kâğıt ve kalem ile çizim yapıyormuş gibi hissettiren teknolojik ayrıntılar, grafik tabletlerin profesyoneller tarafından tercih edilmesinin de en önemli sebebidir. Mouse ile sahip olamayacağınız hız ve konfor, oldukça verimli bir kullanım süreci yaşamanızı sağlar. Dijital çizim alanında ilerleyecekseniz, grafik tabletlerini geleceğe yatırım olarak değerlendirebilirsiniz.
Biz de Teknomaker ailesi olarak gençlerimiz için kurduğumuz Dijital Tasarım Atölyeleri ile şekil ve uzay ilişkilerini görebilen, renk ve şekilleri en ince ayrıntıları ile algılayabilen, hayal gücü zengin, yaratıcı,tasarımlarını çizgi yolu ile ifade edebilen,sosyal, psikolojik, sanatsal alanlara ilgili, yeniliklere açık, teknolojiyi yakından izleyen bireyler olmasını hedeflemekteyiz.
Atölyelerimizde gerçekleştirilecek etkinlikler ile sanat yeteneğine sahip öğrencilerin keşfedilmesi amaçlanmaktadır. Bu yeteneğe sahip olan öğrencilerin faaliyetlerini günümüz teknolojilerini kullanarak daha hızlı prototipler geliştirmelerine olanak sağlayan altyapı bu atölyelerde mevcut olacaktır. Geleneksel yöntemler ile daha önceden gerçekleştirilmiş olan tüm sanat eserlerinin, dijital ortama aktarılmasına olanak sağlayan altyapı bu atölyede mevcut olacaktır.